Новости

Викиликс – револуција или балон?

ЗБОРНО МЕСТО 13
 
тема: Викиликс – револуција или балон?
 
ГЕМ клуб, 23.12.2010, 19 часот
На 23 декември (четврток), 2010 година, во ГЕМ клубот во Старата скопска чаршија, со почеток во 19 часот, ќе се одржи тринаесеттата дебата од циклусот „Зборно место“ на тема „Викиликс – револуција или балон?“...
Повеќе...
 

Промоциjа на Форум Романум Стобис

Музеj на Македониjа

Промоcиjа на Форум Романум Стобис  
 
На 16 декември 2010 година во Музеjот на Македониjа беше промовирана публикаcиjата Форум Романум Стобис , од Мила Шурбаноска и Антонио Jакимовски, а го промовираше Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. Публикаcиjата претставува резултат на истражувањата изведени...
Повеќе...
 

Добротворна аукциjа во Арка

Во рамките на КрафтАрт фест 2010
 
Добротворна аукцijа во Арка
 
На 12 декември 2010 во хотелот Арка, се одржа добротворна аукциjа, во организациjа на Лаjонс клубот Светлина, IВА (меѓународна асоцijаcijа на жени во Македониjа) i МАТА. На аукциjата, што се одвiваше во рамките на еднодневниот фестивал на уметнички занаети КрафтАрт фест 2010, се наддаваше за...
Повеќе...
 

Alice, What Else is out There?

izlozba velimir z..jpg

 Alice, What Else is out There? на Велимир Жерновски во Музеј на современа уметност
 

 На Осмото Биенале на млади уметници одржано во 2009., наградата за реализирање на самостојна изложба во Музејот на современата уметност – Скопје му беше доделена на ВелимирЖерновски. “Alice, What Else is out There?“ е мултимедијален проек,т чија презентација ќе ја видиме на 22 декември...

Повеќе...
 

Ретроспектива на Димо Тодоровски

Во малата група пионерски личности, основоположници на современото македонско ликовно творештво, спаѓа и Тодоровски (1910-та, Солун - 1983-та, Скопје). Денес јасно се профилира историската улога на Димо, во една од најдинамичните области на македонската национална историја. Димо Тодоровски ја имаше честа и големата културна и историска одговорност...
Повеќе...
 

Ретро есен со "Астибо"

Во возбудливиот амбиент на Сули-ан во Скопје, македонскиот текстителен бренд "Астибо" ја промовираше новата колекција есен-зима 10/11. Со 60 женски модели, дел од трите модни линии Елеганце, Цлассиц и Цат њоман, оваа куќа повторно ја докажа доминантната позиција на домашниот моден пазар Новата линија,  осмислена од нивниот дизајнерски тим,...

Повеќе...
 

Програмата ги дава првите резултати

Министерката за култура на Македонија неодамна истакна дека е задоволна од спроведувањето на Програмата за ревитализација на Старата скопска чаршија. „Со донесувањето на Законот за Старата скопска чаршија и со изработувањето на Програмата за нејзина ревитализација во период од пет години, заедно со градоначалникот на општина Центар и со директорот на ЈП...

Повеќе...
 

Најпосетено туристичко место

fbi

Фестивалот на занаетчиството е само дел од активностите со кои Занаетчиската комора се вклучува во проектот за заживување на Старата скопска чаршија. Би сакал да им се заблагодарам на нашите соработници, Занаетчиската комора на Кобленц, Република Германија, коишто несебично донираа за реализирање на овој Арт базар во Старата скопска чаршија...

Повеќе...
 

Фестивал на занаетчиството

angola

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, на 22 септември 2010 година, пред Домот на занаетчиите во Старата скопска чаршија, официјално го означи почетокот на Фестивалот на занаетчиството и ја прогласи за отворена Манифестацијата „Денови на занаетчиството“ во чиишто рамки се одржува Арт базарот. „Денови...”  ќе се одржува низ неколку градови во...

Повеќе...
 

Филигранска изложба

Групна филигранска изложба на авторски накит

На втори октомври 2010 година во рамките на Белите, во Музејот на Македонија - Куршумли ан беше отворена изложба на авторски накит, насловена како „Уметност во минијатура“.
Повеќе...
 

Најстарата Султан - Муратова џамија

Султан Муратовата џамија е најстарата постојна џамија на територијата на Балканот и е изградена уште во 1436 година како задужбина на Султан Мурат Втори.
Султан Мурат бил татко на познатиот Султан Мехмед Освојувачот и токму поради тоа таа уште се нарекува и Хјунќар што во превод значи господска или султанска џамија.
Повеќе...
 

Изложба на Гоце Ефтимов

Куршумли Ан

Изложба на Гоце Ефтимов 
 
Изложбата на фотографии Очи за среќа, на младиот уметник Гоcе Ефтимов, беше отворена на 17 декември, во Куршумли Ан со настап на cрковно-визнтискиот хор Hармосини. Претставени се 40-тина фотографии во голем формат, кои се работени од 2008 година, па до сега, низ повеќе цркви во Македониjа. Преку фотографиите,...
Повеќе...
 

“Минатото денес“

Во Чифте амам промовиран мултимедијалниот проект “Минатото денес“
Најпознатите и археолошки локалитети и храмови од историјата на Македонија се сместени во мултимедијалниот проект “Минатото денес“. Во три ДВД –а се содржани врвно изработени 15 документарци надополнети со илустрирана брушура.
Од  продукциската куќа “Њу момент“...
Повеќе...
 

Музејско едукативна наградна игра

Музејот на Македонија, Музејот на град Скопје и Националната галерија на Македонија традиционално ја организираат Музејско-едукативната наградна игра наменета за индивидуална и групна посета на деца, ученици и нивните семејства. Учесниците во Музеите можат да купат преклопник, во кој секој музеј - учесник во играта се претставува со текст и илустрации.
Повеќе...
 

Обнова на Старата скопска чаршија

По земјотресот од 1963 година започна и реконструкција на монуманталните споменици на културата со кои изобилува Скопската чаршија. Ќе се обноват Капан ан и Сули Ан, со што ќе се продолжи со Чифте амамот, Безистенот, Куршумли Ан, црквите и џамиите.Ќе бидат изградени повеќе објекти од областа на културата и уметноста.
Повеќе...
 

Чекор повеќе

Во Безистенот во Старата скопска чаршија, на 19 септември 2010 - та, на ликовните уметници - членови на Друштвото на ликовни уметници на Македонија и на здружението „Арт визија", им беа предадени клучевите од новите ателјеа.Обезбедениот простор е дел од проектот за ревитализација на Старата скопска чаршија,  а трите ателјеа се дадени на времено...

Повеќе...
 

Архитектура и тоталитаризмот

zborno-mesto-7-2.jpg

Салата во ГЕМ клубот беше претесна за гостите кои ја посетија седмата дебата на Зборно место на тема „Архитектура и тоталитаризмот“, одржана на 11 ноември.

Дебатата, чиј домаќин беше Никола Гелевски, а гостин Минас Бакалчев, во првиот дел беше насочена кон домашните и светските трендови во архитектурата, но и општата состојба денес во Скопје на полето на градежните зафати... 

Повеќе...
 

Перспектива и вработување

franceКоце Трајановски: 

Првата слика што ни доаѓа пред очи кога размислуваме за занаетчиството се древните традиционални занаети и ракотворби, меѓутоа занаетчиството е многу повеќе од тоа, занаетчиството е дел од нашиот секојдневен живот, фризерки, пекари, ѕидари, автомеханичари, готвачи, изработувачи на накит. Не постои човек кој може да си го замисли...
Повеќе...
 

Јапонски архитекти во Чаршијата

ДВОНАСОЧЕН БЕНЕФИТ
 

Професорот по историска архитектура на Институтот за технологија во Кјото, Јапонија и специјалистот за конзервација на старата јапонска архитектура, Хјуга Сусуму по втор пат, со своите студенти, работеа проекти за заштита на Старата скопска чаршија.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL