СПОМЕНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Иса-бегова џамија

Иса - беговата џамија изградена е во 1475 година во раноцариградски стил по примерот на познатата Махмут-пашина џамија во Истамбул. Нејзин ктитор е Иса-бег, син на Исхак-бег, основачот на Алаџа џамија. Според зачуваниот натпис, џамијата била изградена по смртта на Иса-бег, како негова задужбина.

 

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL