ВОДИЧ

Турски чај- ги буди сите ваши сетила

Нешто без кое не можете да минете ден во старата чаршија е едноставно најдобриот турски чај.
Се пие секаде низ кафулиљата и чајџилниците низ улиците на старата скопска чаршија.
Да го повикате некого на чаша чај во Турција претставува вистински гест на гостопримство. Ако во Турција ве понудат со чај, не одбивајте, така ќе ја заслужите на вистински начин почитта од домаќинот. Кога и да порачате чај, порачајте го јак.
Повеќе...
 

Незаборавната турска кујна

Турската кујна спаѓа меѓу 10 најатрактивни светски кујни. Дамнешниот номадски живот, просторот со различната флора и фауна, кои минува низ седум географски зони, и наследството на богатата царска кујна се трите темелни елементи кои влијаат врз гастрономската умешност.

Повеќе...
 

Култната Менада единствена во Стара чаршија

menada.jpgВо ентериерот на култната Менада се наоѓаат предмети кои експлицитно прикажуваат едно време од Неолитот до денешни денови.
Тука се карактеристичните предмети - реплики на артефактите ископани пред многу години. Најзначајната фигура е Мајката Божица, симбол на плодноста. Античките реплики - чаши за вино, златните маски, сребрени окови од икони, ковани антички монети и сите останати уникатни предмети.
Повеќе...
 

Архитектурата во нашата Стара Чаршија

Нашата Стара Чаршија претставува една од најубавите наши архитектури кои му даваат карактеристичен белег на градот Скопје и која останува засекогаш да живее во срцето на нашиот град. Оваа архитектура останува да сведочи за еден од најубавите објекти кои Скопје некогаш ги имало. Со сите свои единствени цркви, кафулиња, ресторани и џамии, секогаш ќе не потсетува дека во нашиот град имаме објект на кој сите му се восхитуваат.

 

Повеќе...
 

Магичните вкусови на Чаршијата

Доколку се решите за прошетка низ чаршијата нема да погрешите. Ваше е само да си ги замислите најубавите вкусови на светот и да тргнете кон Старата Скопска чаршија. Таа беспрекорно ви нуди низа прекрасни јадења и напитоци од почеток до крај. Невиден досега сплет на мириси, зачини и вкусови кои искрснуваат од секое можно сокаче на чаршијата. 
Но, да почнеме од почеток. Тргнуваме од џамијата, т.е од чешмата што се наоѓа на ѕидот од дворот на џамијата. Тргнуваме напред и ја следиме тесната уличка која полека уште се стеснува. Ја забележуваме чајчилницата и продолжуваме право. Ете тука од десна страна се наоѓа едно прилично скромно Бифе Галерија 7. Тоа е нашата домашна задача за денес.
Повеќе...