Кафулиња

Graffiti – најдоброто кафе во Старата Чаршија

На самиот влез од чаршијата, веднаш после споменикот на Скендер бег, ќе го почувствувате примамливиот мирисот на кафето од кафе барот Graffiti. Несомнено го служат најдоброто кафе во Старата чаршија, кафето illy.

Read more...
 

Култната Менада единствена во Стара чаршија

menada.jpgВо ентериерот на култната Менада се наоѓаат предмети кои експлицитно прикажуваат едно време од Неолитот до денешни денови.
Тука се карактеристичните предмети - реплики на артефактите ископани пред многу години. Најзначајната фигура е Мајката Божица, симбол на плодноста. Античките реплики - чаши за вино, златните маски, сребрени окови од икони, ковани антички монети и сите останати уникатни предмети.
Read more...
 

Дамар – Урбано место за сите генерации

дамар 1.jpgДали затоа што сопственици на локалот се припаднички на понежниот пол или поради самата местоположба, но Дамар, лоциран во срцето на старата чаршија е специфично место во градот.
Read more...
 

Пивница „Стар град“

До црквата „Св. Спас“ (ул. Градиште бр. 1) сместен е еден од најшармантните локали во Старата скопска чаршија. Пивницата „Стар град“ е оригинално и по многу нешта особено место за сите љубители на доброто пиво и одличната забава. За посетителите, на понуда се пива од речиси, секој крај на планетава, како и превкусни предјадења, грицки,
Read more...
 

Романсата во Капан Ан

kapan an 1.jpg

Да! Зборуваме за едно од најромантичните места во Старата Скопска Чаршија, мистичниот Капан Ан. Изграден во средината на XV век од страна на Иса бег, како ан функционирал се до Втората Светска војна. Името го добил според јавниот кантар кој бил сместен во анот односно пред неговите порти, на кој се мерела увезената стока. Анот се состои од два влеза, приземје и кат.
Read more...