СПОМЕНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Бунарите на еврејските трговци во Чаршија

Постојат многу егзотични и куриозитетни места во Чаршијата кои сè уште се недоволно познати. Тоа зборува за долгата традиција која треба допрва да ја разоткриваме.

Повеќе...
 

Убавините на Музејот на Старата скопска чаршија

Археолошкиот дел на Музејот на Старата скопска чаршија ги презентира предметите добиени со археолошките истражувања во Чаршијата и на скопското Кале во континуитет од среден век до турскиот период.

Повеќе...
 

Турбето на Мустафа паша

Турбето на Мустафа паша се наоѓа крај североисточниот ѕид на Мустафа – пашината џамија. Тоа е шестоаголно затворено турбе, а на секоја страна се наоѓа по еден отвор, од кои еден претставува влез, а другите се прозорци.
Повеќе...
 

Гробот на „Освојувачот на Скопје“

Во непосредна близина на киното „Напредок“, во еден двор се наоѓа гробот на првиот турски намесник на Скопје, односно прв скопски краишки војвода и прочуен турски војсководач Паша Југит бег, кој е познат и како „освојувач на Скопје“. 
Повеќе...
 

Споменикот Скендер бег за добредојде во чаршијата

На површина од 20.000 квадрати, со модерна фонтана, премостен преку булеварот Гоце Делчев, плоштадот Скендер бег ќе се простира сé до паркот зад Македонската опера и балет, а заедно со Старата чаршија, трговскиот центар „Мавровка“ и споменикот Скендер бег, претставуваат една целина.
Повеќе...
 

Откријте ја тајната на Ѓаковачки ан

Дали знаете дека во Скопје постои стар објект кој се нарекува Ѓаковачки ан? Сигурно не знаете. Од сите анови, ова име е најмалку или сосема непознато. Се наоѓа во срцето на Чаршијата, а не можете лесно да го забележите и да го пронајдете.

Повеќе...
 

Најстариот дуќан во чаршијата

Најстариот дуќан во Старата скопска чаршија се наоѓа на улицата Покриена чаршија (или Златарска), и на прв поглед не се разликува многу од другите. Тој, всушност, е компониран во еден комплекс од дуќани. 

Повеќе...
 

Худаверди џамија

 
Овој објект се наоѓа на просторот меѓу Куршумли ан и Бит – пазар, а изградена е во 16 – ти век. Повеќе пати е уривана, а целосно е обновена во текот на 1995 година.
Повеќе...
 

Казанџилер џамија

Казанџилер џамија, некогаш една од најубавите џамии
 
Казанџилер џамија била изградена во 17 век од страна на казанџискиот еснаф во Чаршијата. Таа била скромна и не многу угледна градба. Денес таа не постои бидејќи е речиси целосно уништена.
Повеќе...
 

Извонредната архитектура Скопско кале

кале 1.jpgСтарата скопска тврдина, претставува зачеток, односно историско јадро, на денешно Скопје, се наоѓа на височинката Кале, која се наоѓа во центарот на градот, крај левиот брег на Вардар.
Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL