Дуќани во чаршијата
Златара Фарко

Златара Фарко

Златар Кујунџија Филигран “Џељо”

Златар Кујунџија Филигран “Џељо”

Златар Речко-К

Златар Речко-К

Декор – крзно

Декор – крзно

Graffiti – најдоброто кафе во Старата Чаршија

Graffiti – најдоброто кафе во Старата Чаршија

„Trend Shoes“

„Trend Shoes“

Винотека Темов

See more details
Ретроспективна изложба на доајенот на македонската современа скулптура, Академик Боро Митриќески

Национална Галерија на Македонија: ДАУТ ПАШИН АМАМ Почеток: 30. Мај 2011 Академик Митриќески (1927) прославува 60 години творештво, а неговиот придонес во формирањето на правецот на движење и модернизацијата на македонската современа пластика, како и неговиот придонес во монументалната споменична скулптура е од несомнено значење за уметноста и културата на македонско тло.          

See more details
Изложба на дела од учениците од Државното средно училиште за применета уметност Лазар Личеноски

Со особено задоволство Ве информираме дека на 07 јуни 2011 година (вторник) во објектот Чифте амам во 19 часот, ќе се отвори завршната изложба на дела од учениците од Државното средно училиште за применета уметност Лазар Личеноски, единствено училиште за уметност во републиката.  

See more details
Започна партерното уредување на влезот на Старата Чаршија кај Бит Пазар

Започна партерното уредување на просторот меѓу влезот на Старата Скопска Чаршија и Бит Пазар. Со проектот е предвидено замена на калдрмата, поплочување на просторот, засадување на дрва и поставување на клупи.  

See more details
Фестивал МакеДокс во Куршумли Ан

Фестивалот на креативен документарен филм МакеДокс годинава ќе се одржи од 17 до 24 јуни на три локации во Скопје (Куршумли-ан, Детски театарски центар и Кинотека на Македонија).  

See more details
Фестивал ViceVerse во Капан Ан во Чаршија

Post global и ЗУ ”ПРОДУКЦИЈА” по повод 10 годишнината на емисијата “Post global”  ви го претставуваат колаборативниот фестивал ViceVerse кој се одржува на 1 и 2 јуни во ИЗЛЕТ кафе и КАПАН АН во Старата скопска чаршија.  

See more details
Групно претставување на Арт Визион

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 27 мај 2011 година (петок), во 19 часот, ќе се отвори групната изложба на здружението Арт Визион.  

See more details
Јавен перформанс: Порака за соживот и мултикултура во Стара Чаршија

Здружението на граѓани “Младите можат“ во сабота, 21ви мај, 13:00-16:00 часот, во Скопје во старата Скопска чаршија организира флешмоб на тема “Сопри го моментот и промени нешто!“.  

See more details
Светскиот ден на борба против хомофобијата и трансфобијата

Коалиција СЕКСУАЛНИ И ЗДРАВСТВЕНИ ПРАВА НА МАРГИНАЛИЗИРАНИ ЗАЕДНИЦИ организира настан по повод светскиот ден на борбата против хомофобијата и трансфобијата во клубот Гем во Стара Чаршија

See more details
Интервју: Оливера Џартовска Тачевска

  Интервју: Оливера Џартовска Тачевска, кустос етнолог во Музејот на Старата скопска чаршија     Ако ја обезличиме Чаршијата ќе ги уништиме корените на градот!      

See more details

СПОНЗОРИ

 

 

  

Споменици на културата
Бунарите на еврејските трговци во Чаршија

Бунарите на еврејските трговци во Чаршија

Откријте ја тајната на Ѓаковачки ан

Откријте ја тајната на Ѓаковачки ан

Убавините на Музејот на Старата скопска чаршија

Убавините на Музејот на Старата скопска чаршија

Најстариот дуќан во чаршијата

Најстариот дуќан во чаршијата

Турбето на Мустафа паша

Турбето на Мустафа паша

Худаверди џамија

Худаверди џамија

Гробот на „Освојувачот на Скопје“

Гробот на „Освојувачот на Скопје“

Казанџилер џамија

Казанџилер џамија

Споменикот Скендер бег за добредојде во чаршијата

Споменикот Скендер бег за добредојде во чаршијата

Извонредната архитектура Скопско кале

Извонредната архитектура Скопско кале

Стариот добар Безистен

Стариот добар Безистен

Турбе Бикиј Хан

Турбе Бикиј Хан

Турбе Али паша од Дагестан

Турбе Али паша од Дагестан

Султан – Муратова (Хјунќар) џамија

Султан – Муратова (Хјунќар) џамија

Исхак – бегова или Алаџа (Шарена) џамија

Исхак – бегова или Алаџа (Шарена) џамија

Црква Свети Спас

Црква Свети Спас

Иса Бегова џамија

Иса Бегова џамија

Саат кулата – скопскиот јавен часовник

Саат кулата – скопскиот јавен часовник

Музејот на Старата скопска чаршија

Музејот на Старата скопска чаршија

Даут Пашин Амам

Даут Пашин Амам

Сули ан

Сули ан

Скопско кале

Скопско кале

Музеј на современа уметност

Музеј на современа уметност

Музеј на Македонија

Музеј на Македонија

Мустафа Пашината џамија

Мустафа Пашината џамија

Капан ан

Капан ан

Камен мост

Камен мост

Чифте - амам

Чифте - амам

Куршумли ан

Куршумли ан

Црква Свети Спас

Црква Свети Спас

Иса-бегова џамија

Иса-бегова џамија

Интересни Факти

Многу императори, цареви, кралеви го посетувале и престојувале во Скопје. Тоа не се само легенди туку историски факти, кои зборуваат за значењето на градот низ вековите. Да започнеме со неколку куриозитетни податоци од антиката: Во 378 година од нашата ера во Скупи престојувал римскиот император Теодосиј. Оттука тој управувал со воените операции против Готите. Истата година, Теодосиј го издал познатиот Закон против дезертерите, кој го носел печатот на Скупи. Царот Грацијан Валентијан, исто така, издал кодекс кој бил потпишан и датиран во овој град. Императорот Клавдиј Регалијан кај Скопје ...

Временска прогноза

SKOPJE
°F|°C

Подржано од :


Follow us